top of page
  • Εικόνα συγγραφέαA+ Energy

Συντήρηση Κλιματιστικού: Τι πρέπει να γνωρίζω.

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2019



Συντήρηση κλιματιστικού.

Η συντήρηση του κλιματιστικού μας είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη σωστή λειτουργία και την καλή απόδοσή του, αλλά κυρίως για τη διαφύλαξη της υγείας μας.

Στους εναλλάκτες των κλιματιστικών, οι συνθήκες που επικρατούν είναι τέτοιες, που ευνοούν την ανάπτυξη μικρό – οργανισμών και βακτηριδίων επιβλαβών για την υγεία μας. Είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις είναι δυνατή η ανάπτυξη του βακτηριδίου της λεγεωνέλλας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο (νόσος λεγεωνάριων).

Η συντήρηση του κλιματιστικού μας, εάν αυτό χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση, πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Για επαγγελματικά συστήματα κλιματισμού, η συντήρηση θα πρέπει πραγματοποιείται δύο φορές ετησίως.



Οι υπόλοιποι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να συντηρούμε το κλιματιστικό μας, είναι οι εξής:


Διάρκεια ζωής του κλιματιστικού.

Όσο πιο καλά συντηρούμε το κλιματιστικό μας, τόσο εκείνο θα λειτουργεί σωστά. Η απόδοσή του θα παραμένει σε καλά επίπεδα και θα αντέξει περισσότερο από ένα μη συντηρημένο κλιματιστικό.


Βαθμός απόδοσης του κλιματιστικού.

Για να λειτουργεί σωστά ένα κλιματιστικό και για να αποδίδει στον χώρο την ενέργεια για την οποία σχεδιάστηκε, θα πρέπει η ροή του αέρα να είναι σωστή, τόσο από τα φίλτρα όσο και από τον εσωτερικό και εξωτερικό εναλλάκτη του κλιματιστικού.

Η ελλιπής συντήρηση του κλιματιστικού μας, έχει σαν αποτέλεσμα τα φράγματα που δημιουργούνται στους εναλλάκτες και τα φίλτρα, τα οποία εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Αυτό μειώνει την απόδοση του κλιματιστικού μας και αναγκάζει τον συμπιεστή του να προσπαθεί να λειτουργήσει σε μεγαλύτερες στροφές, με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα, να καταπονείται περισσότερο και σε ακραίες περιπτώσεις να καταστραφεί.



Εργασίες συντήρησης του κλιματιστικού.

Οι απαραίτητες εργασίες που πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη συντήρηση ενός κλιματιστικού, βάσει του Αμερικάνικου Προτύπου ASHRAE, είναι οι εξής:

1. Καθαρισμός των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας.

2. Καθαρισμός του στοιχείου της εσωτερικής μονάδας με ειδικό καθαριστικό υγρό ασφαλές για την υγεία μας.

3. Καθαρισμός του στοιχείου της εξωτερικής μονάδας με ισχυρό καθαριστικό υγρό.

4. Έλεγχος και καθαρισμός του δικτύου αποχέτευσης συμπυκνωμάτων.

5. Καθαρισμός της φτερωτής του εσωτερικού ανεμιστήρα και έλεγχος εδράνων.

6. Καθαρισμός της φτερωτής του εξωτερικού ανεμιστήρα και έλεγχος εδράνων.

7. Έλεγχος διαρροής ψυκτικού υγρού με ειδικό όργανο ανίχνευσης διαρροών.

8. Έλεγχος πιέσεων ψυκτικού υγρού και συμπλήρωση εφόσον απαιτείται.

9. Αμπερομέτρηση ρεύματος λειτουργίας.

10. Έλεγχος διατάξεων ασφαλείας του συμπιεστή (θερμικοί διακόπτες).

11. Έλεγχος σύσφιξης καλωδίων εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας.


Υγρά ψυκτικού κυκλώματος.

Εφόσον κατά τη διαδικασία της συντήρησης διαπιστωθεί έλλειψη ψυκτικού υγρού, θα πρέπει ο συντηρητής να αξιολογήσει ανάλογα με το μέγεθος της έλλειψης, εάν η διαρροή οφείλεται στο ψυκτικό δίκτυο της εγκατάστασης (σωληνώσεις και ρακόρ) ή εάν αναφερόμαστε σε παλαιό κλιματιστικό, εάν η διαρροή οφείλεται στη φθορά του συμπιεστή και των λοιπών εξαρτημάτων του κλιματιστικού.


Εφόσον διαπιστωθεί διαρροή στο ψυκτικό κύκλωμα, θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

1. Να εντοπιστεί το σημείο διαρροής

2. Να εκκενωθεί το ψυκτικό δίκτυο από το εναπομείναν ψυκτικό υγρό

3. Να γίνει η επισκευή (συνήθως κόλληση χαλκού)

4. Να γίνει εκ νέου δοκιμή πίεσης με άζωτο,

5. Να γίνει εκ νέου η διαδικασία κενού

6. Να επαναπληρωθεί το δίκτυο με ψυκτικό υγρό

7. Να γίνει εκ νέου έλεγχος της ορθής λειτουργίας του κλιματιστικού (με αμπεροτσιμπίδα και μανόμετρα) θέτοντας την μονάδα σε κατάσταση ψύξης.



ΠΡΟΣΟΧΗ! Η χρήση ψυκτικού υγρού είναι μια εργασία που απαιτεί εξειδίκευση και πρέπει να γίνεται πάντα από αδειούχο ψυκτικό. Λανθασμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό (εγκαύματα) ή και θάνατο (έκρηξη συμπιεστή) αν ο «συντηρητής» προσπαθήσει να κολλήσει το ψυκτικό δίκτυο όταν είναι γεμάτο με ψυκτικό υγρό.



Οι μέσες πιέσεις που αναμένουμε να δούμε στα μανόμετρά μας είναι οι εξής:

R22 = 55~65 psi

R407= 65~75 psi

R410= 95~115 psi

R32= 95~115 psi


Χρήσιμες συμβουλές.

Μπορούμε να αντιληφθούμε την έλλειψη ψυκτικού υγρού από την εμφάνιση πάγου στην ψυκτική σωλήνα της υγρής φάσης (η σωλήνα με τη μικρότερη διατομή). Συμπληρώνοντας ψυκτικό υγρό σταδιακά, θα δούμε ότι ο πάγος στη σωλήνα υποχωρεί.

Ο έλεγχος σωστής πλήρωσης (με τη σωστή ποσότητα ψυκτικού), μπορεί να γίνει με αμπερομέτρηση αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα μανόμετρα. Όλα τα κλιματιστικά αναγράφουν τα αμπέρ ρεύματος στο καρτελάκι του κλιματιστικού. Μπορούμε να θέσουμε λοιπόν το κλιματιστικό μας σε λειτουργία και να μετρήσουμε την ένταση του ρεύματος που απορροφά ο συμπιεστής. Αν τα αμπέρ είναι λιγότερα από τα αναγραφόμενα, θα πρέπει να προστεθεί ψυκτικό υγρό στο κύκλωμα, αν είναι περισσότερα, τότε θα πρέπει να αφαιρέσουμε ψυκτικό υγρό.

Φυσικά, ο σωστός τρόπος πλήρωσης, είναι η μέτρηση των πιέσεων ή ακόμη καλύτερα η πλήρης εκκένωση του ψυκτικού δικτύου με αντλία ανάκτησης και η επαναπλήρωση του με ηλεκτρονική ζυγαριά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πραγματοποιήσει πλήρωση στη μονάδα, με τη σωστή ποσότητα ψυκτικού μέσου η οποία αναγράφεται στο καρτελάκι του κλιματιστικού.


Συμπέρασμα.

Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι μια εργασία που απαιτεί ειδικά εργαλεία και ειδικές γνώσεις και συνεπώς θα πρέπει να εκτελείται από επαγγελματία ψυκτικό.

Η σωστή συντήρηση όπως περιγράψαμε πιο πάνω, είναι μια εργασία που απαιτεί χρόνο και δεν ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά.

Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού μας είναι απαραίτητη τόσο για την διαφύλαξη της υγείας μας όσο και για την προστασία του κλιματιστικού μας, ώστε αυτό να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά για πολλά χρόνια.

54 Προβολές9 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page